jueves, 11 de diciembre de 2008

Visita al Parc de Ca l´Arnús.

Aquest diumenge vam anar a la visita que va organitzar "El tiempo de los aficionados, amb la col-laboració de L´ACOM, meteobadalona i l´Ajuntament de Badalona al Parc de Ca l´Arnús que té una estació meteorològica de fa 125 anys, una mica d´Història:

El parc té una superfície de 10ha i es pot dividir en dues zones. Una d'estil neoclàssic amb més de 50 anys d'antiguitat i altra amb uns 130 anys d'història. El conjunt historicopaisajístic de Ca l´Arnús és únic en la ciutat de Badalona, tant per les seves edificacions singulars, com per l'extraordinària riquesa vegetal.

El parc conté una piscina, zones de gespa, arbres ornamentales, en la zona d'estil neoclàssic. En canvi, la resta del parc està format per elements clàssics del jardí romàntic: grutas, illes, ponts i llacs. També abunden palmeres, pins, arbustos, eucaliptus, plataners, xiprers i bambús. Al costat de la casa de convidats Evarist Arnús va fer construir una central meteorològica. El seu fill, Emilio Arnús va afegir al parc un castell de torre quadrada.

Evarist Arnús va allotjar a la família reial durant dos dies amb motiu de l'Exposició Universal de Barcelona de 1888. Es van allotjar tant la reina regente com el seu fill el Rei Alfonso XIII (de dos anys i mig d'edat). D'aquesta visita queda com testimoniatge la cadena que voreja la casa, signe extern que allí va dormir un membre de la família reial.

En la primera dècada del segle XXI es va rehabilitar el castell i els jardins històrics, el que ha provocat recuperar la bellesa i l'esplendor d'abans. Actualmente el parc de Ca l´Arnús s´ha fusional amb el de Can Solei, l´Ajuntament de Badalona està restaurant ambdos parcs recuperant així un espai per poguer gaudir.

__________________________

Este domingo fuimos a la visita que organizó "El tiempo de los aficionados", con la col-laboració del ACOM, meteobadalona y el Ayuntamiento de Badalona al Parque de Can l´Arnús que tiene una estación meteorológica de hace 125 años, algo de Historia:

El parque tiene una superficie de 10ha y se puede dividir en dos zonas. Una de estilo neoclásico con más de 50 años de antigüedad y otra con unos 130 años de historia. El conjunto historicopaisajístico de Ca l´Arnús es único en la ciudad de Badalona, tanto por sus edificaciones singulares, como por la extraordinaria riqueza vegetal.

El parque contiene una piscina, zonas de césped, árboles ornamentales, en la zona de estilo neoclásico. En cambio, el resto del parque está formato por elementos clásicos del jardín romántico: grutas, islas, puentes y lagos. También abundan palmeras, pinos, arbustos, eucaliptos, plataneros, cipreses y bambúes. Junto a la casa de invitados Evarist Arnús hizo construir una central meteorológica. Su hijo, Emilio Arnús añadió al parque un castillo de torre cuadrada.

Evarist Arnús alojó a la familia real durante dos días con motivo de la Exposición Universal de Barcelona de 1888. Se alojaron tanto la reina regente como su hijo el Rey Alfonso XIII (de dos años y medio de edad). De esta visita queda como testimonio la cadena que bordea la casa, signo externo que allí durmió un miembro de la familia real.

En la primera década del siglo XXI se rehabilitó el castillo y los jardines históricos, el que ha provocado recuperar la belleza y el esplendor de antes. Actualmente el parque de Ca l´Arnús se ha fusionado con el de Can Solei, el Ayuntamiento de Badalona está restaurando ambos parques recuperando así un espacio por poder disfrutar.

Els que vam assistir. Aquestes dos primeres fotos són d´ "El tiempo de los aficionados", la resta fetes per Viatger.
Estació meteorològica.
Rellotge.
Parallamps i Penell.
L´esfera és un baròmetre, a sota el termòmetre.
Pluviòmetre elèctric, l´esfera gran registra el total acumulat, les esferes petites fan el registre per a cada dia de la setmana.
Pila de Volta que es feia servir per fer funcionar el pluviòmetre elèctric.
Explicacions de Gregrori, cap de Medi ambient de l´Ajuntament de Badalona.
Mecanismes interns de l´estació.
Mecanisme intern del rellotge, es poden apreciar dues esferes buides que en l´estació original hi havien dos rellotges que marcaven l´hora d´Alemania i un altre país que ara no recordo, també es veu el buit d´un pèndol que també estava a l´estació original.

Embut de recollida de l´aigua pel pluviòmetre.
Mecanisme per fer les campanades cada hora i mitges hores.
Vista des de dalt de l´estació.
L´Enrique, Carmen de "El tiempo de los aficionados" i el Mariscal Tro del Blog "La Gota fría".
Dipòsit d´aigua.
Zones dels parc, Llac romàntic. La construcció tipus castell que es pot veure diuen que allà el senyor Arnús tocava el piano i a on veia a les seves amants. En aquesta penúltima foto es pòt veure l´espai per a on sortia la barca per fer passejos pel llac romàntic .

Totes le fotos a excepció de les dos primeres estan fetes per viatger, l´escrit d´Història del parc està tret de: http://es.wikipedia.org/wiki/Badalona , encara que la traducció al català està feta lliurament per viatger.


3 comentarios:

Montse dijo...

Bona entrada i excel.lent reportatge.
No conec aquest parc de Badalona i m’ha semblat força interessant, l’haure d’anar a veure.
El rosetó de vidre es molt maco.
Em sembla que tu has passat d’allò més be amb els companys de meteorologia!
¡Ets més jove de el que hem pensava, la foto digitalitzada no et feia justícia!
Una abraçada.

Alejandro dijo...

Gràcies Montse!

Et recomano la visita perquè a banda de l´estació de meteorologia hi han diversos tipus d´arbres que segur t´encantaran.

una abraçada,
Viatger

Anónimo dijo...

Zakaj pa ne:)