sábado, 11 de septiembre de 2010

BONA DIADA A TOTHOM!

Primer de tot Bona Diada que aquest any coincideix amb l´inici de la setmana del llibre en català us poso una miqueta d´història i els emplaçaments de la setmana del llibre.

Salutacions,
Viatger


Emplaçaments

A Barcelona

Parc de la Ciutadella
Del 10 al 19 de setembre de 2010

Horari:
Dissabte 11 de setembre, de 10.30h a 22.00h
De dilluns a dimecres, de 17h a 22h
Dijous, de 10h a 22h
Divendres, de 17h a 24h
Dissabte, de 10h a 24h
Diumenge, de 10h a 20h

Més informació a setmana@setmanallibre.cat

A Sant Cugat del Vallès

Del 15 al 19 de setembre
Plaça Octavià

Més informació a cultura@santcugat.cat

A Lleida

Del 10 al 19 de setembre
Institut d'Estudis Ilerdencs (Plaça Catedral s/n)

Més informació a setmanallibrecatalalleida@gmail.com

A Girona

A Girona no hi haurà un emplaçament fix. Consulteu els actes que s'hi organitzen.

Més informació a setmana@setmanallibre.cat


Any 1700. Carles II de Castella i Aragó mor sense descendència. El nou segle comença de forma turbulenta amb una guerra entre els pretendents al tron. La disputa es tanca l’any 1713 amb la signatura del Tractat d’Utrecht i el reconeixement de Felip V com a rei d’Espanya. Barcelona va ser una de les ciutats que més van patir el conflicte: el setge a la ciutat va ser la darrera operació militar de la Guerra de Successió i es va allargar entre el 25 de juliol de 1713 i l’11 de setembre de 1714 quan, finalment, Barcelona va capitular.

El descans etern dels guerrers

“Al fossar de les Moreres no s’hi enterra cap traïdor, fins perdent nostres banderes serà l’urna de l’honor”.
Els versos de Frederic Soler ("Serafí Pitarra") no poden ser més explícits respecte a aquest indret. Al costat mateix de la basílica de Santa Maria del Mar, al fossar s’hi van enterrar gran part de les víctimes del setge a la ciutat (es calcula que uns 40.000 barcelonins hi van perdre la vida). L’any 1821 el cementiri i la plaça es van pavimentar sota el regnat de Ferran VII: cent anys abans, Carles III havia ordenat la urbanització dels cementiris parroquials i la construcció de necròpolis fora de les muralles.
Actualment aquest espai és un dels indrets centrals de la commemoració de la diada de l’11 de setembre.

Santa Maria del Mar, temple de novel·la

Aixecada pels mateixos habitants de la Ribera sota les ordres de Berenguer de Montagut i Ramon Despuig, la basílica de Santa Maria del Mar és un dels millors exemples de l’arquitectura gòtica a Catalunya.

L’edifici, construït entre 1329 i 1383, és robust i auster. A l'interior, hi trobem un espai obert i diàfan gràcies a l’alçada de les seves columnes i voltes de creueria.


El passat soterrat de Barcelona

Treure el cap per les restes de l’antic Mercat del Born és retrocedir a la Barcelona de 1714. La major part de les restes arqueològiques trobades l’any 2002 corresponen a les cases del barri de La Ribera enderrocades per construir la ciutadella militar. Els veïns van haver de demolir els seus propis habitatges per ordre de Felip V. Més tard, van ser traslladats a un barri de nova creació: la Barceloneta.
Les restes dels edificis es troben en un estat de conservació excepcional i avui dia encara s’identifiquen els seus antics usos: dos carrers, el rec comtal, la plaça del mercat, una ferreteria i la part posterior de les cases dels pescadors.

El Mercat del Born pròpiament dit es va construir l’any 1876 i és un dels millors exemples de l’arquitectura del ferro. El mestre d’obres va ser Josep Fontseré i Mestre. Als seus fonaments s’hi troba un enorme parc arqueològic amb restes de la ciutat medieval i moderna.

Textos i imatges de la Generalitat: http://www20.gencat.cat

2 comentarios:

amtispan dijo...

:) feliç diada per tu tambè.

Alejandro dijo...

Gràcies, amtispan!