jueves, 11 de septiembre de 2008

Bona diada a tothom.


El Fossar de les Moreres és una plaça de la ciutat de Barcelona, adjacent a la basílica de Santa Maria del Mar. Integra els elements commemoratius als catalans caiguts durant el setge de Barcelona de 1714, en el marc de la Guerra de Successió Espanyola.

Catalunya, que en virtut del Pacte de Gènova s'havia alineat juntament amb la resta de territoris que formaven la Corona d'Aragó al costat de l'arxiduc Carles d'Àustria, i en contra de Felip V i Castella, va acabar perdent la guerra i, amb la derrota, perdé també totes les seves llibertats polítiques. Els subsegüents Decrets de Nova Planta abolien totes les lleis i institucions catalanes i sotmeteren el país a feixugues càrregues impositives.

Ja al segle XIX, durant l'any 1821, el cementiri de les Moreres i la plaça varen ser pavimentats obeint –ja sota el regnat del rei Ferran VII d'Espanya– el seguit de reials cèdules que el rei Carles III d'Espanya havia dictat gairebé cent anys abans, ordenant la urbanització dels cementiris parroquials i la construcció de necròpolis extramurs, per raons de salut pública.

En l'actualitat, la plaça és un lloc on, cada 11 de setembre, es commemora la Diada Nacional de Catalunya i es ret homenatge als defensors de la ciutat, morts i enterrats en aquest lloc després que la ciutat es retés davant les tropes de Felip V d'Espanya.

En una làpida al fons de la plaça hi ha una placa de marbre posada el 1915 pel Casal Nacionalista Martinenc i Joventut Nacionalista els Néts dels Almogàvers on hi ha inscrit el text següent, fragment d'un poema original de Frederic Soler, Pitarra, en commemoració de la heroica resistència barcelonina:

Al fossar de les Moreres no s'hi enterra cap traïdor, fins perdent nostres banderes serà l'urna de l'honor.


http://ca.wikipedia.org/wiki/Imatge:Fossardelesmoreres3.jpg

No hay comentarios: